یک کارشناس مسائل اقتصادی درگفتگو با خبرنگار مهربا اشاره به لایحه بودجه سال 86 و وضعیت نفت گفت : واقعیت این است ، نفت که مهمترین منبع بودجه و درآمد دولت است باید به عنوان عنصر سرمایه گذاری مورد استفاده قرار گیرد نه جهت پوشش هزینه های اضافی دولت، هزینه های بوروکراسی و هزینه هایی که هیچ گونه کارآئی و بهره وری برای بخش های اقتصادی را به همراه ندارد و یا تاثیری در رشد اقتصادی و توسعه صنعتی نمی گذارد.
محمد قلی یوسفی با بیان این که گنجاندن درآمدهای نفت دربودجه به معنای هدردادن منابع ملی است، تصریح کرد : با توجه به حجم بالای بودجه آتی که به نظرمی رسد حداقل میزان رشد آن حدود 80 درصد درنظرگرفته شود، برای کشور هزینه هایی را به دنبال دارد که یکی از آنها وابستگی بیشتر به درآمدهای نفتی است.
به گفته وی، با توجه به تاثیر کم درآمدهای مالیاتی و حتی وابستگی درآمدهای مالیاتی به درآمدهای نفتی به نظر می رسد که کشور در حال برنامه ریزی بر پایه یکسری منابعی است که هیچ گونه اطمینانی در مورد تحول آنها وجود ندارد ، به خصوص اینکه هر چقدر قیمت نفت بالاتر در نظر گرفته شود دست دولت در هزینه کردن درآمدهای حاصل از آن بازتر می شود.
عضوهیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد : هر چقدر قیمت نفت در بودجه بالاتر در نظر گرفته شود به همان میزان قدرت هزینه کردن دولت افزایش می یابد.
وی گفت: با توجه به این که ما همواره هزینه ها را برآورد می کنیم و سپس به دنبال منبع درآمد می رویم این احتمال که دولت در وضعیت خود بازنگری کند، خود را کوچک کردن نماید ویا بوروکراسی را کاهش دهد،عملا صورت تحقق به خود نخواهد گرفت.
این کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: اگر چنانچه درآمد دولت برمبنای بیش از 40 دلار در هر بشکه نفت تعیین شود، سعی در بزرگتر کردن خود و افزایش هزینه ها خواهد داشت و اگر این امر نیز محقق نشود در آن صورت آنها با کسری بودجه مواجه می شوند که تبعات تورمی بالایی را به همراه خواهد داشت.
به گفته وی، کشور با توجه به شرایطی که در آن قرار دارد و احتمالاتی که ممکن است در آینده در نتیجه تحولات بین المللی با آن مواجه شود، هر گونه اتکای بیش از اندازه به درآمد نفتی شاید خطرناک باشد و از این حالت باید پرهیز کرد.
یوسفی با تاکید براینکه مسئولین برای احتیاط هم که شده باید سعی کنند قیمت نفت را پایین ترین حد در نظربگیرند ، تصریح کرد: دولت باید هزینه ها و وابستگی خود را به نفت کاهش داده و تا آنجا که امکان پذیر است سعی کند که قیمت نفت را در پایین ترین حد ممکن که حدود 40 دلار است در نظر بگیرد، زیرا بیش از این حد باعث آسیب پذیری در اقتصاد و افزایش تورم می شود.
نظر شما